Πλαστικά: Ποια κόβονται τον Ιούλιο του 2021 – Τι θα πληρώνουμε επιπλέον, τι ισχύει για ντελίβερι

Πιο… πικρός θα είναι ο καφές στο χέρι (take away) στα ποτήρια μιας χρήσης από τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, θα επιβάλλεται ειδική περιβαλλοντική εισφορά, η οποία μάλιστα θα υπολογίζεται ξεχωριστά για το ποτήρι και για το καπάκι δεδομένου ότι πρόκειται για δύο αντικείμενα.

Το ύψος της εισφοράς ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη. Να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε καθημερινά περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ.

Η επιβάρυνση όχι μόνο δε θα επιβάλλεται εφόσον ο πελάτης προσέλθει με δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος στο κατάστημα, αλλά ο καταστηματάρχης θα είναι υποχρεωμένος να πουλά τα προϊόντα του με έκπτωση σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

Τα χρήματα που θα συλλέγονται από την εισφορά θα κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο και θα επιστρέφουν στους δήμους και τις Περιφέρειες για δράσεις καταπολέμησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα εν λόγω προϊόντα.

Ταυτόχρονα από την Πρωτοχρονιά του 2022 οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα στις επιχειρήσεις τους. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 30 τεμάχια επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων.

Επίσης θα είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στα σημεία διάθεσης ή πώλησης των ως άνω πλαστικών προϊόντων, σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή, ότι διατίθενται επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, προς αποφυγή της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.

Κατά τη διανομή προϊόντων (deliveryοι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν τον καταναλωτή για τη διαθεσιμότητα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων.

Σχετικά